Colorado folyó

2009.05.19. 18:30

 

Colorado (angolul Colorado RiverMojave nyelven Aha Kwahwat) jelentős folyó az Amerikai Egyesült Államok délnyugati ésMexikó északnyugati részén.

Az Egyesült Államokban, a Sziklás-hegység Nemzeti Parkban (Rocky Mountain National ParkColorado) található La Poudre hágó-tóból ered és a Kaliforniai-öbölbe ömlik. Hossza 2330 kilométer.

A Colorado gyűjti a Sziklás-hegység nyugati lejtőin elterülő száraz területek egy részének vizeit. Teljes vízgyűjtő területe 629 100 km².

kaliforniai Császári völgyben a Colorado vizéből erőteljes öntözés folyik, ami úgy kiszárítja a Mexikóba hatoló alsó folyószakaszt, hogy a Colorado vize nem mindig éri el a tengert.

Vízhozama csapadéktól függően erősen ingadozó: aszály idején 113 m³/s, nagy áradások idején 28,000 m³/s is lehet. A 2000 m³/s-ot meghaladó áradások azonban ritkák, mióta a folyó alsó szakaszán nagy vízerőműveket építettek. Az átlagos vízhozam a gátak előtt 620 m³/s.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baluguru.blog.hu/api/trackback/id/tr541131923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása