Gyakorlatilag a tökéletes megoldást kínálja egy amerikai cég a világ üzemanyag-ellátásának problémájára. A társaság állításai szerint kész technológiával rendelkeznek ahhoz, hogy szén-dioxidból, vízből és napfényből - egyéb nyersanyagok felhasználása nélkül - a mai technológiákat kiszolgáló folyékony szénhidrogént állítsanak elő.


A titokzatos céget Joule Unlimitednek hívják, és alig pár éve létezik. Ahogy az az ilyen forradalmi áttörést ígérő társaságoknál lenni szokott, a fejlesztéseket sokáig teljes titokban folytatták. Sok részletet még most sem lehet tudni, azonban az alapkoncepció mára már ismertté vált, a társaság tényleg minden eddigi eljárástól különböző megoldást tervez a bio-üzemanyagpiacra dobni. 

A The Globe and Mail nevű portálon megjelent cikk szerint a társaság eljárása jelentősen nagyobb üzemanyag-hozamot képes produkálni, mint a jelenlegi bioüzemanyag-gyártási eljárások. A cég állítása szerint jelen stádiumban bizonyítottan képesek egy acre területen (kb. 4050 m2) évi 10 000 gallon etanol gyártására. A társaság számításai szerint a technológiájukban még elég tartalék van, hogy 25 000 gallonos etanolhozamot is elérhessenek. Ez hozzávetőlegesen 800 hordó olajnak felel meg, szemben a kukorica alapú etanolgyártásnál jellemző 328 hordóval - azonos területre vetítve. A dízel esetében a várható hozam ennél kisebb, 15 000 gallon/acre, azonban fontos, hogy ez esetben valódi gázolajról beszélhetünk, nem pedig "klasszikus" biodízelről. 

Na de mit is csinál a Joule? 

A Joule szeptemberben genetikailag módosított E. coli baktériumra szerzett szabadalmat. A társaság által kitenyésztett organizmusok gyakorlatilag lemásolják a fotoszintézis folyamatát, sokkal rövidebb időn belül reprodukálva azt. Amennyiben a társaság nyilatkozatai helytállóak, akkor a szabadalmaztatott szervezet széndioxidon és napfényen élve szénhidrogént termel. A társaság szerint az így termelhető üzemanyag mennyisége majdhogynem határtalan, ahogy fogalmaznak: a szükségleteknek megfelelő üzemanyag előállítására képesek. A folyamathoz szükség van vízre is, azonban ennek minősége a Joule technológiájában mellékes körülmény, sós vagy édes vizet egyaránt képesek használni. 

A Joule technológiája részint azért egyedülálló, mert az imént sorolt elemeken túl semmilyen nyersanyagra sincs szüksége, nem a másik komoly kitörési útnak tartott alga alapú szénhidrogén-termelést célozza, komplex módon, egy rendszerben képes a jelenlegi üzemanyagtípusokkal helyettesíthető termékeket gyártani, legyen szó etanolról, gázolajról vagy kerozinról. És ha minden igaz, akkor ezt igencsak versenyképes áron: a Joule által publikáltak szerint a (valódi) gázolajat 30 dolláros hordóegyenértéken lesznek képesek produkálni. 

Dióhéjtech 

A társaság levédett nevei között szerepel a Helioculture és SolarConverter. Az előbbi az eljárás elnevezése, míg az utóbbi a kidolgozott rendszeré. A rendszer úgy lett kifejlesztve, hogy kész üzemanyagot gyártson, vagyis egy lépésben képes a nap energiájából, széndioxidból és vízből a kívánt üzemanyag előállítására. Ez már önmagában is több mint szép lenne, azonban a Joule még ennél is tovább lépett eggyel, és moduláris rendszert alkotott. Ezáltal az üzemanyag-előállító egységek könnyen, a fogyasztás alakulásának függvényében változtathatók, ami jelentős költségmegtakarítást jelent a jelenlegi finomítói gyakorlathoz képest. 

A Solarconverter gyakorlatilag egy napelemre hasonlít, ebben történik az üzemanyag-előállítás az erre a célra kitenyésztett organizmusok segédletével. A Joule állításai szerint a technológia képes akár 50-szer hatékonyabb lenni, mint bármilyen más jelenlegi bioüzemanyag-előállítási módszer. A környezetbarát mivoltot erősíti, hogy a technológiához nincs szükség sem mezőgazdasági területre, sem egyéb természeti kincsre. A CO2 felhasználása alapján nagyméretű egységek esetén a teljes életciklus alatt akár 90%-kal kisebb kibocsátást eredményezhet a Joule által életre hívott technológia. 

Túl szép, hogy igaz legyen... 

A társasági kommunikációnál többet egyelőre nem lehet tudni, bár ez, az ehhez hasonló ötleteket dédelgető társaságoknál megszokottnak mondható. Amennyiben igaz, amit a cég állít magáról, akkor valahol a bölcsek kövét csiszolgatja, amely alapjaiban változtathatja meg az energiaellátásról eddig alkotott fogalmainkat, valamint az olajipar jövőjét. Az ilyen történetek hallatán persze egyből felmerül, hogy ha valami ennyire jó, akkor a nagy multik közül - legyen az olajipari vállalkozás vagy befektetőház - miért nem tesz valamelyik "ellenállhatatlan" ajánlatot a cég tulajdonosai számára. 

Az environmental expert írása szerint a társaság már üzemeltet egy kísérleti üzemet Texasban, és a cég tervei szerint már 2012-ben kisebb méretű kereskedelmi gyártótelepet is üzembe állítanak. A Joule az elmúlt két évben bekerült a Biofuels Digest TOP50-es listájára, tíz helyet lépve előre egy év alatt a 22. helyre. A céget ugyancsak a legfontosabb bioenergetika kutatócégként nevezete meg a legígéretesebb új technológiákat követő World Technology Network is. A társaság alapítói között ott szerepel a Harvard egyik híres genetikusa, valamint tavaly az elmúlt amerikai választási időszak republikánus jelöltje, John Kerry szenátor látogatta meg a Joule-t, amely látogatást követően a politikus ironikusan úgy fogalmazott, hogy a társaság annyira fejlett technológián dolgozik, hogy nem fér bele a szövetségi támogatások kondíciói közé. A szenátor hozzátette, hogy a Joule-ban megvan a lehetőség, hogy megváltoztassa az egész játékot, vagyis hogy "game changer" legyen. 

Habár rossz levegőjű városok problematikája érdemben nem orvosolható a Joule technológiája által, és az sem teljesen világos még, hogy a SolarConverter milyen mennyiségű napenergiát igényel a bemutatott hozamok teljesítéséhez, azonban a több mint versenyképes árával stabilitást hozhat az üzemanyagpiacokra, értékes területeket szabadíthat fel mezőgazdaság számára, és a a termékek egyéb célú (például vegyipari) hasznosítása is lehetséges. 

Tekintettel arra, hogy cég nem hajlandó többet közölni magáról, további információk hiányában nem tehetünk többet, mint hogy várunk és figyeljük a társaságot, hogy az eddig elénk vázolt álomképből mennyit valósít meg

A bejegyzés trackback címe:

https://baluguru.blog.hu/api/trackback/id/tr822602838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.01.21. 21:19:42

Ha igaz lenne, és működne a kontinentális (európai) éghajlaton, tökéletes megoldás lehetne az energiatárolásra, ami passzív házaknál például roppant hasznos lenne.

Lesz ez még így se 2011.01.21. 21:57:59

A növények már évmilliárdok óta fotoszintetizának, szerintem a technológiájuk tökéletesebb, mint egy frissen génpiszkált bélbacié. Fotoszintézis: széndioxid + víz + napfény = szénhidrát + O2 + víz - a szénhidrát pedig energiadús, akár a szénhidrogén. És különben is: ezt a colibacik által bonyolult módon, sok energiabefektetéssel, labor körülmények között termeltetett szénhidrogént ugyanúgy el kell égetni a tragacsokban, mint bármelyik vacak benzint, a levegőt ugyanúgy szennyezi. Valami modernebb nincs? És majd sok focipályányi üstökben kell a bacikat tartani ugye, ha nagymennyiségű (vagy a cikk szerint végtelen :-) ) üzemanyagot akarunk előállítani. Milyen szép is a sok betonkaszni...

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2011.01.22. 23:28:05

@Lesz ez még így se: Viszont nagy különbség, hogy ez a technológia (ha létezik ugyan) nem a rég megkötött CO2-t bocsátja ki, hanem most megkötöttet, tehát gyakorlatilag nem szennyez. (gyengébbek kedvéért: olyan CO2-t köt meg, amit előzőleg már kipufogtak, és ezt pufogják majd ki újra...) Persze, ha létezik egyáltalán...

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2011.01.23. 15:12:43

Úgy vélem (s egy országos autós közösség vezetőjeként elég benne vagyok a témában), hogy jópár alternatíva megszületett már a jelenlegi üzemanyagok ki- és felváltására. De sajnos a gazdasági lobbi, az olajiparban érdekeltek erősebbek, befolyásosabbak abban, hogy az optimálisabb és környezetkímélőbb megoldások ne törjenek fel. De tetszik, hogy pl. a Volvo már a napelemre, az elektronikus autókra helyezi a hangsúlyt (egy feltöltéssel 8 órát megy az autó, kb. 130 km/h órás sebességre képes - ergo városi közlekedésre tökéletesen lenne...). Skandináviában már vannak napelemtöltő állomások (ahova az aksidat viszed be és hozol ki feltöltött aksit - mint a gázpalackcsere), de már vannak olyan otthonok, ahol a garázs tetején vannak a napelemek. Este leteszed az autót, felteszed töltőre és reggel már mehetsz is vele.

csabaj 2011.01.24. 09:46:08

Amennyiben ez létezik,nem fogják hagyni az elterjedését.Aki ezt megszerzi,tulajdonképpen monopolhelyzetbe kerül.A tőzsdéken át elintézné az összes kőolajtermelő országot és a kitermelésben érdekelt nagy cégeket.A logikus az volna ha az USA kormánya csapna le erre az állítólagos technológiára.Letörnék a világpiaci kőolajárakat és a tőzsdéken át bagóért felvásárolnák a nagy kőolaj cégeket és ellátó hálózataikat.Ezért érdemes volna az USA területén működő,hagyományos technológián alapuló,drágábban termelő cégeket beáldozni.A jelen válságból így az USA győztesként kerülne ki és Kína nem tudná legyűrni.Kérdés hogy az USA vezetése mennyire van a különböző érdekcsoportok kezében?

Baromméter 2011.01.24. 09:58:26

" Amennyiben ez létezik,nem fogják hagyni az elterjedését.Aki ezt megszerzi,tulajdonképpen monopolhelyzetbe kerül.A tőzsdéken át elintézné az összes kőolajtermelő országot és a kitermelésben érdekelt nagy cégeket.A logikus az volna ha az USA kormánya csapna le erre az állítólagos technológiára"

Sajnos az hamarabb fog az USA kormányát irányító társaság kezére kerülni, ha létezik.

Rive 2011.01.24. 10:00:06

'Algabenzin' témakörben korántsem ők az elsők. Több olyan társaság működik, amelyik hasonló fejlesztésekkel foglalkozik (szárazanyag- vagy energiakihozatalra nagyjából hasonló eredményeket hoz mi mindegyik). A jutyúb hemzyeg a releváns prezentációktól.

Amiben elsők lesznek - ha valós a cucc - az egy rakat részprobléma megoldása (a tenyésztartályok átlátszón tartásától a kultúra homogenitásán és egészségén túl az output lehalászásáig és végső formába kalapálásáig) és komplex rendszerkénti megvalósitása.

AZ olajlobbis összeesküvéselméleteket meg el kellene már végre felejteni. Az olajjal kapcsolatos üzleti körök ma már az egyik legkomolyabb befektetői körét adják az alternativ megoldásoknak.
süti beállítások módosítása